MODULE 6: WEB BACKUP & MIGRATION

Melalui Module ini anda akan belajar cara-cara untuk membuat backup website anda serta cara-cara untuk melakukan web migration dengan menggunakan “plugin All In One WP Migration”

6.0.1 Web Backup

Salah satu perkara penting dalam mengendalikan sesebuah website ialah sentiasa menpunyai backup. Backup merupakan perkara penting dan wajib bagi sesebuah website. Setiap website sentiasa terdedah kepada ancaman keselamatan seperti cubaan hacking, serangan DDOS, kecurian data, server crash dan kehilangan data. Jadi mempunyai backup merupakan salah satu persediaan bagi menghadapi ancaman-ancaman keselamatan tersebut.

WordPress mempunyai banyak plugin-plugin khas untuk backup files dan database website anda seperti VaultPress dan BackupBuddy. Plugin-plugin ini mempunyai ciri-ciri yang amat bagus dalam melakukan backup untuk webstite anda namun begitu ianya sangat mahal dan tidak berbaloi bagi mereka yang tidak mempunyai bajet yang besar.

Namun begitu terdapat juga plugin-plugin yang menawarkan versi percuma dan berbayar secara serentak seperti All In WP Migration, BackupGuard dan BackWPup. Dengan plugin-plugin anda boleh memilih sama ada ingin menggunakan versi percuma atau versi berbayar. Di Izweb Solution kami memilih dan menggunakan All In WP Migration. Dulu kami menggunakan BackupGuard tapi plugin ni selalu ada masalah sejak kebelakangan ini, jadi kami bertukar ke All In WP Migration dalam melakukan backup untuk website kami.

Cara-Cara Backup Website Wordpress Menggunakan Plugin All In One WP Migration


Video di bawah ini adalah outdated video/video lama yang menggunakan plugin “BackupGuard” untuk membuat backup. Video terbaru adalah menggunakan plugin “All In One WP Migration” untuk membuat backup (Sila download video ini jika anda perlukan ia sebagai rujukan)

Cara-Cara Backup Website Wordpress Menggunakan Plugin BackupGuard (Outdated Video)


6.1.1 Web Migration

Web Migration ialah process pemindahan (transfer) website dari domain A ke domain B. Contohnya Ahmad telah mempunyai website menggunakan domain www.sryktsaya.com dan mahu menukar domain kepada www.syrktkita.com. Jadi Ahmad perlu melakukan web migration ini menggunakan plugin All In One WP Migration ini.

Selain itu web migration juga boleh dilakukan bila kita hendak menukar hosting dari server A ke server B. Step melakukan web migration adalah sama dengan process backup, bezanya cuma ialah anda perlu restore backup tersebut di wordpress yang baru atau wordpress yang lain. Follow tutorial di bawah untuk step web migration ini.

Cara-Cara Melakukan Web Migration Menggunakan Plugin “All In One WP Migration”